RAPPORT FRA MØLJEKALAS PÅ HILLESØYA 24.2.07 Oppdatert 2007-03-25. Møljekalaset i 2007 ble avviklet siste lørdagen i februar slik tradisjonen er. Bussturen startet fra Prostneset lørdag 24. februar ca. kl. 16.45 med Trond som sjåfør. I år var ikke Kåre Ommedal sjåfør og spellmann som vi har vært vant til i en del år nå. Han er dessverre gått bort siden møljekalaset i fjor. Foreninga takker han for hans innsats. Turen ut til Hillesøya og ungdomshuset der gikk i strålende vintervær. Etter at Kattfjorden var passert var det ikke mange ledige plasser igjen i bussen. ”Få 1 øl og 1 akevitt!”
Kjøpelysten er stor i ”barkroken”. (Foto: Jan A. Brox.) Etter at leder hadde ønsket velkommen, folk
handlet drikkevarer i den nye fine ”barkroken”, møljesangen og hillesøyforningasangen
sunget og panna med fiskesøet (til dypping/bløyting av flatbrødet) var satt
på bordet, var det bare å ”hive innpå”. I alt var det 60 personer som deltok
i kalaset. Også i år var alle ingrediensene som inngår i et skikkelig
møljekalas med; skrei, lever, rogn, klemningshau, sylmager og mager fylt med
lever. Til dette var det hjembakt flatbrød, bakt på Hillesøya, løk og
kulturmelk. Øl og akevitt til gjorde middagen til et herremåltid. Appetitten virket god og
praten lystig ved bord 1 og 2. (Foto: Jan A. Brox.) I følge kjøkkensjefen var det tilberedt 45 kg
skrei, 30 liter lever, 15 kg rogn, 178 mager samt et ikke oppgitt antall klemningshau og sylmager. Det meste av
dette ”strauk med”. Standard dessert er kavring og kulturmelk med sukker på. Ved bord 3 og 4 er
næringsinntaket på topp og samtalen munter. (Foto:
Jan A. Brox.) Etter det solide måltidet ble det seneskifte for
klargjøring til dans og etter hvert kaffe/kaker. Musikken, Hugo Larsen med
kompanjong fra Nordkjosbotn, hadde litt problemer med å finne frem, men med
litt telefonisk veiledning ordnet det seg. Før dansen startet ledet Bjarnhild
Vevik forsamlingen i allsang fra et pent lite ”hefte”. Knut Karlsen hadde
plukket ut noen sanger og mangfoldiggjort dem i det nevnte heftet. Ved bord 5 virket
sitasjonen å være som ved de andre bordene, matlyst og trivsel. (Foto: Jan A. Brox.) Så ble det musikk og dans. Musikkantene i år var
nye og ukjente for oss, men de vartet opp med et repertoar som passet et
”godt voksen” publikum. Aktiviteten på dansegulvet var noe laber først men
økte på utover kvelden ettersom ”møljemagene” skrumpet inn. Ellers gikk
praten lystig med bordene mens vi
utnyttet muligheten til inntak av flere heimbakte kaker og påfyll av kaffe. Det dyktige kokkelagt ble
behørig takket av Willy Olsen og
leder med bl.a. roser. (Foto: Jan A. Brox.) Pausene i musikken ble utfylt av Willy Olsen som
takket for maten med bl.a. å hylle kokkelaget for deres innsats. Leder
overrakte så hver enkelt i kokkelaget en rose. Willy fortalte også mange gode
historier. I en av pausene overrakte Haldis Bredal ”årets hederspris” til Jan
A. Brox for hans innsats for Hillesøyforeninga. ”Årets hederspris” ble første
gang utdelt i 2006. I år hadde foreninga fått Astrid Hanssen i Buvika til å
laget en keramikkfigur, ”Kystkvinne”, med inskripsjon til utdelingen. Haldis Bredal i ferd med å
dele ut ”Årets Hederspris”. (Foto: Jan A. Brox.) Ca. 00.15 startet bussen fra ungdomshuset på
Hillesøya. På turen tilbake til Tromsø hadde vi det samme fine vinterværet
som på turen utover. Bussen ankom Tromsø sentrum ca. 01.45. Et meget
vellykket arrangement. En stor takk til kokkelaget på Hillesøya. Dette med mølja kan de. Det er tradisjon at foreninga inviterer til
møljekalas siste lørdag i februar. Dette festmåltidet med potet, fersk skrei,
lever, rogn, klemningshau, rygger, torskemager fylt med lever, heimbakt
flatbrød, rå løk og kulturmelk med kavring til dessert foregår i ungdomshuset
på Hillesøya er ”årets høydepunkt” for mange medlemmer i foreninga. Vel møtt til neste års møljekalas med fersk skrei,
lever og rogn på Hillesøya. HSB |