RAPPORT FRA MØLJEKALAS PÅ HILLESØYA 25.2.06 Oppdatert 2006-03-20. Det er tradisjon at foreninga inviterer til
møljekalas siste lørdag i februar. Dette festmåltidet med potet, fersk skrei,
lever, rogn, klemningshau, rygger, torskemager fylt med lever, heimbakt
flatbrød, rå løk og kulturmelk med kavring til dessert foregår i ungdomshuset
på Hillesøya. Årets møljekalas ble tradisjonen tro avviklet lørdag 25.
februar. Kl. 16.45 startet bussen fra Prostneset med Kåre Ommedal som sjåfør
og etter hvert nærmere førti møljehungrige passasjerer. Hektiske forberedelser i
”barkroken”. (Foto: Jan A. Brox.) Etter at leder hadde ønsket velkommen, folk
handlet drikkevarer i den nye fine ”barkroken”, møljesangen og rorbuvalsen
sunget og panna med fiskesøet (til dypping/bløyting av flatbrødet) var satt
på bordet, var det bare å ”hive innpå”. I år var det 65 personer som benket
seg rundt bordene og nøt havets delikatesser tilberedt av det fremragende
kokkelaget. Appetitten virket god og
praten lystig ved bord 1 og 2. (Foto: Jan A. Brox.) I følge kjøkkensjefen var det tilberedt 49 kg
skrei, 30 kg lever, 16 kg rogn, 190 mager samt et ikke oppgitt antall klemningshau og rygger. Det meste av dette
”strauk med”. Standard dessert er kavring og kulturmelk Også ved bord 3 og 4 syntes
appetitten å være på topp og samtalen munter. (Foto:
Jan A. Brox.) Etter det solide måltidet blir det seneskifte for
klargjøring til dans og etter hvert kaffe/kaker. Det er nå Kåre Ommedal tar
på seg Spellemannshatten og musikk av ”god gammel årgang” strømmer ut av
høytalerne. Utrulig at så mange orker å trå til på dansegulvet med ”stinne
møljemager”. Ellers gikk praten lystig
med bordene mens vi utnyttet muligheten til inntak av flere heimbakte kaker
og påfyll av kaffe. Ved bord 5 virket
sitasjonen å være som ved de andre bordene, matlyst og trivsel. (Foto: Jan A. Brox.) Pausene i musikken ble utfylt av Willy Olsen som
takket for maten med bl.a. å hylle kokkelaget for deres innsats. Leder
overrakte så hver enkelt i kokkelaget en rose. Willy fortalte også mange gode
historier. I en av pausene overrakte leder ”årets hederspris” til Haldis
Bredal for hennes innsats for Hillesøyforeninga. Det dyktige kokkelagt (til
venstre) ble behørig takket av ”underholderen” Willy Olsen og leder. (Foto:
Jan A. Brox.) Ca. 23.45 pakket Kåre sammen musikkanlegget og
skiftet til sjåførrollen. Utstyr og folk ble ”stuvet” inn i bussen og
tilbaketuren til sentrum begynte. Været var noe plagsomt med tett snø og
fokk. Etter noe ”plunder” ankom vi sentrum ca. 02.00. De fleste var vel
fornøyd med møljekalaset og syntes det var vel anvendte timer. Kåre Ommedal, foreningas
trofaste sjåfør og spillemann ved møljekalasene, presterte så god musikk ”av
god gammel årgang” at aktiviteten på dansegulvet var på topp til siste dans. (Foto: Jan A. Brox.) Til slutt en stor takk til Kåre Ommedal for sin
trofaste innsats som sjåfør og spillemann for foreninga. Vel møtt til neste års møljekalas med fersk skrei,
lever og rogn på Hillesøya. HSB |