RAPPORT FRA MØLJEKALAS PÅ HILLESØYA 26.2.05 Oppdatert 2005-04-13. Årets møljekalas ble avviklet lørdag 26. februar.
Det er stort sett siste uke i februar hvert år at begivenheten med fersk
skrei, lever, rogn, klemningshau, rygger og torskemager, som er fylt med
lever, finner sted i regi av foreninga. Dette herlige måltidet av det helt
store foregår i ungdomshuset på Hillesøya. Tradisjonen tro holder foreninga
skreimølja i hevd år etter år og lar seg inspirere av å være så heldig å få
den tilberedt, kokt og servert som i gamle dager. Vi befinner oss ute i
havgapet og mange glade møljespisere stevner sammen just i det rette miljøet
som er som skapt for å bevare gamle tradisjoner. Det enestående kokkelaget er
selvlært og selvfølgelig har de fått opplæring av sine foresatte. Huset der
ute avvikler mellom 6-8 ekte nord-norske møljemåltid hver vinter i
skreitida. Det er en prestasjon. De velkjente sangene ble
sunget og spilt også i år. (Foto: Jan A. Brox.) Hillesøyforeninga er et stort møljeselskap for U/L
”Samhold”. I år var det 59 bespisende gjester som forsynte seg av
serveringsfatene og nøt forfriskninger til. Det gikk med 44 kg skrei, 30 l
lever, 20 kg rogn og 180 torskemager. Dertil klemningshau og rygger. Et stort og krevende arbeid er det å rense
torskemager. Dette har vært guttejobben, men nå har jentene overtatt. Vi har
latt oss fortelle at kokkelaget der ute har sin spesielle måte å rense og
tilberede torskemager på, hvordan forteller de ikke bort. Det skal være en
bevart hemmelighet. Det ”hjemmebakte” flatbrødet kan ikke Korni flatbrød
konkurrere kvalitetsmessig med. Tradisjon er det også med surmelk og kavring
etter mølja. Det nøytralisere måltidet. Appetitten er god og praten
lystig. (Foto: Jan A. Brox.) Etter at leder har ønsket velkommen, forsanger og
trekkspill har gjennomført velkjent møljesang og foreningssang og gryta med
fiskesøet (for dypping av flatbrødleiven) er kommet på bordet, da er
startsignalet for møljekalaset gått. Bordene er pent dekket, rader med bord
og stoler for et visst antall gjester i lokalet gir rask serveringen. Mølja
skal serveres rykende varm. Det gode måltidet får stemningen til å stige, det
blir humør til tusen og de gode fortellingene spretter fram. I år hadde vi
medlem og humorist Willy Olsen blant møljegjestene. Han kan fortelle til
latteren står i taket. Det må ikke skyves under stolen at humør og latter til gode historier er for
noen en medfødt hillesøyarv. Willy er ingen unntak i så måte. Vi takker
Willy, du er vår mann. Latter og humor i lag gjør underverk sammen med gode
historier og et godt måltid. Imponerende aktivitet med
stinn møljemage. (Foto: Jan A. Brox.) Det sosiale samværet med praten mellom kjente og
kjære, mens vi inntar utmerket kaffe og kaker, binder samlingen av folk
sammen til nærhet og kontakt - ja som rene storfamilien. Dette er svært
hyggelig - vi må ta vare på dette fellesskapet å holde det i hevd. Vi hadde
det slik i tidligere tider. Vårt utmerkede medlem Kåre Ommedal er allsidig.
Han kan koble rollen som buss-sjåfør og spille opp til dans inntil bussen vi
kom med fra Tromsø returner ved 23 – 24.00-tiden. Dette er helt utmerket – vi treng litt trim og røre etter at
magen har føltes noe stinn og mett. Den gode musikken holder
aktivitetsnivået på topp til siste dans. (Foto:
Jan A. Brox.) I flere år har døtrene til ei som bor i Tromsø,
kommet reisende fra ulike steder i Norge til skreimølja ute på Hillesøya. Et
tips til andre medlemmer i Hillesøyforeninga som bor forskjellige steder i
landet er å bruke vinterferien til dette formål. Hold dere orientert om turer Hillesøyforeninga
avvikler i året. Det avvikles turer også om sommeren. Til slutt.
Hillesøyforeningas leder takker kokkelaget på Hillesøya. De fikk alle
ei rose til stor applaus: Asbjørg, Heidi, Anne Lise, sjefskokk Karoline,
Lillian, Laila og Eldbjørg. Vel møtt til neste års møljekalas med fersk skrei,
lever og rogn på Hillesøya. BMV |