RAPPORT FRA BUSSTUR TIL GRATANGEN 2006-09-02

 

Oppdatert 2006-10-30.

 

Årets busstur gikk til Gratangen. Turen startet fra Prostneset i Tromsø lørdag 2. september kl. 09.00, med 30 personer. Med sjåfør Kurt Nilsen fra Sommarøy ved rattet gikk turen knirkefritt i strålende høstvær. Kurt viste seg å være en trivelig kar og var med på å gjøre turen til en fornøyelse. Guide på turen var Jan A. Brox. Første stopp var på Heia for de ”nødstilte”. Så var det et stopp på Olsborg og et på Buktamoen for å plukke opp deltakere.  Og så bar det direkte til Foldvik Brygger, hvor det ble servert middag i en av bryggene som er omgjort til serveringssted. Etterpå ble det informasjon om bryggene av Geir Halvorsen, som driver stedet.

 

 

 

   Klar til avgang fra Prostneset, Haldis Bredal        “Nødstopp” på Heia. (Foto Ingrid Sivertsen.)

         og sjåfør Kurt Nilsen. (Foto Jan A. Brox.)

 

Bryggene i Foldvik er de eneste bryggeanleggene i landet som står tilnærmet slik de var da det var drift her. Her er for eksempel nothjellene vedlikeholdt og er vel fult brukbare, men det tørkes ikke nøter og garn lengre. Opprinnelig var det fire bryggeanlegg, men et ble blåst ned under en storm for en del år siden. 

 

 

 

På Foldvik Brygger gikk middagen ned på høykant. (Foto Jan A. Brox.)

 

Før i tiden var alle mannfolkene i bygda involvert i fiske og fangst. Fjorden var fiskerik så det var ikke til å unngå at det ble slik. Det fortelles at en vinter i gamle dager var alle mannfolkene i bygda på Lofotfiske, tilbake i bygda var det kun to, og det var presten og hans sønn. I 1924 var det Gratangen kommune som hadde flest folk på fiske i Lofoten av alle kommunene hvor det deltok folk fra.

 

 

Geir Halvorsen som driver Foldvik Brygger orienterer. Bryggeanlegg med nothjell. (Foto Jan A. Brox.)

 

Ved flytebryggen like ved lå åttringen ”Grytir”.  Denne ble seilt til en utstilling i Frankrike i 1992. Turen gikk over til Skottland, gjennom kanaler og Loch Ness og ut i Irskesjøen og videre til Frankrike. Det hadde vært en strabasiøs tur da det råket til med noe dårlig vær.  Turen heim foregikk med tog.

 

 

Gammelbutikken og åttringen ”Grytir”. (Foto Jan A. Brox.)

 

Etter Foldvik bar det til båtsamlingen i Fjordbotn, som er det offisielle navnet på Gratangsbotn. Her ble vi vist rundt av en veldig engasjert kar ved navn Kyrre Eilertsen, tidligere lærer, nå fisker. Han var med på ovennevnte tur til Frankrike. Han hadde massevis å fortelle. Til slutt måtte vi bare få han til å avslutte da tiden begynte å gå fra oss. Veldig interessant og underholdene for de som er interessert i båter og historie. 

 

 

”Båtmuseet” i Fjordbotn og veldig engasjert forteller Kyrre Eilertsen. (Foto Jan A. Brox.)

 

Gratangen båtsamling begynte med et privat initiativ hvor en båt ble satt inn i ei tyskerbrakke.  Etter en tid ble dette overtatt av Gratangen kommune. Dette igjen inngikk i et landsomfattende fartøyvern. Det er tre slike sentre i landet, disse er i Gratangen, Hardanger og Kristiansand S. I Fjordbotn ble det bygget et tidsmessig hus til samlingen og skal i dag være landets største samling av nordlandsbåter. Nå viste det seg at det ble problemer med å ta opp større båter her på grunn av at det er så langgrunt, så et nytt senter ble anlagt i Hellarbogen, et stykke lengre ut i fjorden. Dette ble til Nordnorsk Fartøyvernsenter som båtsamlingen i Fjordbotn er en del av. I Hellarbogen er det og verksted for å restaurere båter.

 

 

 

Samlingen av nordlandsbåter skal være den største i landet. (Foto Jan A. Brox.)

 

Kan nevne at i båtsamlingen er det en stor fembøring med det klingende navnet ”Sølvtoskilling”, bygget i 1845 i Rana og har tilhørt Eiliv Bertheussen, Fjordbotn, Gratangen.

 

 

Jektmodell kjøpt tilbake fra London. ”Klassiker” på kysten perioden ca. 1955 – 1980, sjarken.

(Foto Ingrid Sivertsen.)

 

Så gikk turen til Olsborg Gjeststue hvor det ble servert kaffe og rundstykker av en hyggelig ung dame i trivelige omgivelser.  Med en liten stopp på Vollan for å strekke litt på benene var vi tilbake på Prostneset kl. 19.15.

 

 

Kaffe og rundstykker smakte godt på Olsborg Gjestestue. (Foto Jan A. Brox.)

 

Tromsø 16. september 2006.

 

JAB